Voimauttava Valokuvaus

Eli Näenkö Sinut oikein?

Työmetodin ”Voimauttava Valokuvaus” on kehittänyt sosiaalikasvattaja Miina Sillanpää. Ehkä tunnetuin on ”Maailman ihanin tyttö”-projekti, jossa lastenkodin teini-ikäiset tytöt pääsivät kuvattaviksi Miinan kanssa siten kuin he itse haluavat itsensä nähtävän. Tuloksena oli näyttelyitä ympäri maata, kirja ja paljon julkisuutta. Tytöt, nyt jo aikuiset, muistavat projektin yhtenä elämänsä tärkeimmistä.

Metodin ydin on, että kuvauksen kohde on PÄÄHENKILÖ.  Kuvaaja ”pitää mölyt mahassaan”, kunnioittaa kaikessa päähenkilöä, hänen visiotaan siitä miten hän haluaa että hänet nähdään ja ikuistetaan. Pystynkö arvostamaan ja hyväksymään sinut sellaisena kuin olet, sinun maailmasi?

Kuvissa ei etsitä niitä tavanomaisia kauneuden kulttuurin aspekteja, vaan merkityksiä, sisäistä maailmaa. Yhtenä tavoitteena on oppia näkemään itsensä hyvänä, merkityksellisenä olentona. Vaikka kuva olisi yleisten normien mukaan ns ruma, epäonnistunut tai epätarkka, jos sen viesti on kuvan haltijalle merkityksellinen on päästy tavoitteeseen. Kuvasta on tullut voimauttava. 

Kuvausretket ovat tärkeä osa prosessia. Kun päähenkilö on päättänyt mitkä asiat tulisi näkyä, kuvaaja tekee parhaansa jotta retki onnistuu. Kuvaaja asettuu päähenkilön maailmaan, rytmiin ja tarpeisiin. Näkee päähenkilön kunnioituksen ja arvostuksen ja hyväksynnän kautta, ja tuo sen myös kuvaustilanteissa esille.

Eli pyrkii näkemään hänen maailmaansa, joka on persoonallinen ja arvostettava. Toinen on hyvä sellaisena kuin hän on. Silloin kuvaustilanne itsessään on jo voimauttava.

Vaikka kuvattava olisi perheenjäsen, tämänkaltainen asetelma on mahdollista koska kyseessä on rajattu projekti. Ja varmasti ”sessiot” tuovat myös normaaliin arkeen hyviä asioita. Kun saat arvostavan, jakamattoman huomion toiselta, se ei voi tuoda suhteeseen muuta kuin hyvää.