Kotona- perheessä hankkeen päätösseminaari Hotelli Ilves, Tampere 24.11.22

Arki, aistit ja elämykset Haltian pappilassa.

Olen Johanna Ketola, ikäihmisten perhehoitaja Haltian pappilan perhekodista, ja sain Perhehoitoliitolta kutsun tulla kertomaan meidän perhekodin elämästä.
Olen käynyt perhehoitaja-valmennuksen n viisi vuotta sitten. Tätä nykyistä toimintaa meillä on ollut reilu pari vuotta. Ennen sitä tein Tampereella osavuorokautista perhehoitoa, ja siinä pääsi ikäänkuin harjoittelemaan perhehoitoa. Ikäihmisten kanssa toimiminen on lähellä sydäntäni.

Etsimme aikamme Tampereen ympäristöstä, maaseudulta, perhehoitoon soveltuvaa isompaa paikkaa, ja kun se vihdoin löytyi niin pääsimme muuttamaan Pälkäneen Luopioisten vanhaan pappilaan joka sijaitsee Haltia nimisessä pikkukylässä. Tästä luontevasti syntyi meidän perhekodin nimi!

Tällähetkellä meillä on intervallijaksojen lisäksi aivan uusi perhehoidon muoto, haluamme tarjota omaishoitajille ja heidän läheisilleen mahdollisuuden tulla yhteiselle lomalle perhekotiin.

Olen todella kiitollinen Pirkanmaan omais- ja perhehoidon yksikölle että innostuivat ja lähtivät mukaan tähän uuteen ideaan!

Nämä jaksot kestävät yleensä maanantaista perjantaihin, ja yhtäaikaa meille voi tulla max kolme pariskuntaa. Tämä uusi toiminta alkoi vasta viime kesänä joten alussa ollaan. Tähän mennessä meillä on ollut viisi jaksoa, ja palaute kävijöiltä on ollut erittäin positiivista.

Sikäli tämä myös on poikkeuksellinen perhehoidon muoto, että olemme joutuneet ryhtymään yrittäjiksi, jota kautta laskutamme omaishoitajat. Täysihoito, ohjelma, yöpyminen ja kaikki mitä meillä tarjotaan maksaa omaishoitajalle 75€/pv.
Omaishoidettava tulee perinteisesti perhehoitoon toimeksiantosuhteella oman alueensa kautta.

Koska tämä on poikkeuksellinen muoto perhehoitoa, olemme miettinnet sen niin että meillä on suunniteltua ohjelmaa jaksoilla. Toki sitä muokataan erittäin vapaasti ja aina asiakkaiden toiveista lähtien, onhan kyseessä heidän yhteinen loma!

Toiveenamme on että tämä uusi perhehoidon malli löytäisi ne ihmiset jotka sitä tarvitsevat. Puolisojaan hoitavien omaishoitajien määrä tulee tulevaisuudessa vain kasvamaan, ja haluamme osaltamme tarjota yhtä mallia heidän jaksamiseen ja virkistymiseen.

Olemme kuulleet tänään aisteista, niiden tärkeydestä ja voisi ehkä sanoa roolista erityisesti ikäihmisen hyvinvoinnissa. Kaikki me täällä tiedämme kuinka erityisesti muistisairaille pienet aistinautinnot tarjoavat elämyksiä. Itse ajattelen että nämä arjen pienet hetket ovat ihan kaikille meille tärkeitä, niiden huomaaminen ja niiden luominen tavalliseen päivään tukee mielen hyvinvointia. Tästäkin kaikesta olemme kuulleet tänään!